• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Medical taping PDF Afdrukken E-mail

 
In een relatief korte periode heeft het MTC zijn plaats in het dagelijks therapeutisch handelen van (para)medici en sportverzorgers veroverd.

De wijze waarop met deze methode het lichaamseigen herstelproces wordt geoptimaliseerd, maakt de methode populair bij zowel patiënten als behandelaars.

 

Aangezien er eindeloos te combineren en te variëren is met de basistechnieken, kan bij iedere behandeling de manier van tapen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de actuele klacht.

Beide aspecten, de nieuwe invalshoeken en de combinatiemogelijkheden, maken het MTC tot een levendige therapievorm, waarbij vooral de vaardigheid van de behandelaar om de technieken zinvol te combineren en zo zijn behandeling samen te stellen, het uiteindelijke succes bepaalt. De basistechnieken zijn vrijwel allemaal relatief eenvoudig, de uitdaging zit in het creatief omgaan met alle mogelijkheden.

Ontwikkeling van een nieuwe behandelmethode
De basis van het MTC werd in de jaren '70 gelegd in Azië, met name in Japan en Korea. Principes uit de chiropractie en de kinesiologie gaven aanleiding tot de ontwikkeling van een nieuwe methode, vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen.

De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte werd een elastische tape ontwikkeld, die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. 
Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek als snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

Eind jaren '90 introduceerde ex-profvoetballer Alfred Nijhuis de methode in Europa. In Amerika en Azië werd toen al steeds meer gebruik gemaakt van de methode en ook in Europa won de behandelmethode al snel aan populariteit.

Tegenwoordig is er een groeiende groep enthousiaste behandelaars in Europa. Diverse professionele behandelaars in Nederland en Duitsland ontdekken nog altijd nieuwe toepassingsmogelijkheden en technieken en wisselen kennis en ervaringen met elkaar uit. De meer verfijnde en uitgebreide methodiek die zo is ontstaan en zich steeds verder ontwikkelt, wordt het 'Medical Taping Concept' genoemd.

Eigenschappen van de tape
In het MTC wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal ventileert. Daardoor wordt de tape zeer goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. Bij zorgvuldig gebruik komen huidirritaties zelden voor. De tape kan meerdere dagen gedragen worden, is waterbestendig en kan mee gedoucht en gezommen worden.

De tape is tot 140% rekbaar, wat vergelijkbaar is met de rekbaarheid van de huid. Ook dikte en gewicht zijn vergelijkbaar met de huid. Door deze eigenschappen is het mogelijk om met de tape een soort 'tweede huid' te vormen.

Effecten
Bij de meeste toepassingen van de tape wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid van de tape t.o.v. de rekbaarheid van de huid. De huid van het te behandelen gebied wordt gerekt door spieren en gewrichten in gerekte positie te brengen, waarna de tape zonder rek op de huid wordt neergelegd. 

Als het lichaamsdeel teruggaat naar de uitgangshouding, zorgt de elasticiteit van de huid ervoor dat de huid iets wordt opgetild. Zo ontstaat meer ruimte in het gebied van de subcutis (onder de huid), waar o.a. initiële lymfevaatjes, haarvaatjes en diverse afferente en efferente receptoren liggen. 

Door gebruik te maken van verschillende tape technieken kunnen diverse effecten bereikt worden. Eén van de belangrijkste effecten is pijndemping door drukvermindering en circulatieverbetering.

Het toepassingsgebied kan breed worden genoemd zoals het behandelen van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen, oedeem, haematomen, houdingscorrecties en overbelastigsproblemen.

CureTape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder normale omstandigheden zelf zou doen.